A Film Expo blog azért jött létre elsősorban, hogy felvilágosítsa az embereket a régi, és új filmek terén, megoszló véleményekkel, különböző kritikákkal és saját szemszögekből levetített élményekkel,érzésekkel. Friss hírek, legújabb elemzések.

Hirdetés

Online látogatóink

            

Hirdetés

Inception - Eredet (2010)

2010.08.12. 00:56 :: tylerD

              Üdvözlök mindenkit a filmexpo-n.Első írásnak nem akármilyen filmet választottunk,az Inception-t.Nekem(tylerD) jutott a megtiszteltetés,hogy megírhatom az oldal első kritikáját,ami nem is kritika,hanem inkább vélemény.Nem véletlen,hogy ezt a filmet választottuk ki elsőnek.Csak remélni tudom,hogy az oldal is olyan sikeres lesz mint a film.

 

            Nem is tudom hol kezdjem.A legelső és egyben leglényegesebb dolog ami eszembe jut a filmmel kapcsolatban az az író-rendező Christopher Nolan neve.Ami már jó pár éve garancia a bevételi és szakmai sikerre egyaránt.
Kevés olyan rendező van manapság Hollywood-ban akinek gondolkodás nélkül letesznek 160-200 millát az asztalra,hogy csináljon amit akar,rossz nem lehet alapon.Nolan bizony ilyen.A filmjei általában jól szerepelnek a kasszáknál, amellett,hogy ízig-vérig profi,elgondolkodtató filmek.
Az ő nevéhez fűződik a Following,a Memento,A tökéletes trükk,az Álmatlanság és a megreformált 2 Batman film is.
Rossz filmje igazából nincs,de önmagához képest gyengébb akad(nálam az Álmatlanság és a Batman:Kezdődik).
Az Inception-t viszont különlegesnek érzem,mert kicsit olyan mintha Nolan összegyúrta volna legjobbjait.
Gondolok itt a Memento csavaros,kirakós-szerű cselekményére,a Sötét Lovag jól kidolgozott,élvezetes akciójeleneteire és arra,hogy az egész film bizonyos értelemben egy tökéletes trükk.
Az is megfigyelhető,hogy egyes elemek visszaköszönnek minden filmjében.Konkrétan az érzelmi szálakra gondolok(aki látta a korábbi filmjeit az talán érti a dolgot).
Nolan szórakoztat és elgondolkodtat egyszerre.
Azért megnyugtató,hogy akad még ember Hollywood-ban aki próbál és akar újítani.Már önmagában ez is dícséretes.



              Nem szaporítom tovább a szót,rátérek a filmre.Már az alap ötlet zseniális("az álmok").Eredeti és elgondolkodtató téma amiből sok mindent ki lehet hozni.Nolan meg is csinálja.
Az Inception-el bebizonyítja azt,hogy ha egy film látványos és szórakoztató attól még lehet intelligens és csavaros,amin napokkal a megtekintés után is agyalsz.
A plot-ról elég annyit tudni,hogy Dom Cobb (Leonardo DiCaprio) egy tolvaj,aki szokatlan módon az emberek tudatalattijából szerzi meg a szükséges információt akkor,mikor azok a legsebezhetőbbek,álmodás közben.
Csakhogy legújabb megbízója egy gondolat beültetését kéri tőle,ami már sokkal komplikáltabb beavatkozás.
A film nagy része álomban játszódik.Mást nem is érdemes tudni róla,ennyi bőven elég.
Annyira sokrétű és komplex a film,hogy más egyéb infó is ronthat az élményen.
Minden kihatással van mindenre.



               Szóval a forgatókönyv nagyon egyben van (ami nem meglepő ha azt nézzük,hogy 10 évig készült).A rendezés olyan igazi Nolan-es.Finoman,lassan vezeti be a nézőt a történetbe,az álmok világába.
Sokan mondják,hogy a cselekmény néhol zavaros és követhetetlen,de ez enyhén szólva sem igaz.Az tény,hogy a story sűrűbb,és csavarosabb az átlagnál,de ha figyel az ember végig teljesen követhető.
Egyesek a Mátrix-hoz hasonlítják eredetisége és stílusa révén.Hát nem is tudom.A Mátrix akkoriban tényleg nagy áttörésnek számított technikailag és mondanivalóban egyaránt.
Mind a két filmnek vannak hibái,de mint élmény közel tökéletes mind a kettő.Ha most még nem is,idővel talán Mátrix szintű kultfilm lesz az Inception.


               Rátérek a színészekre.Hát igen,a film színészek tekintetében sem utolsó.Félelmetes milyen cast-ot hozott össze Nolan.
Még a legapróbb mellékszerepekben is nagy nevek vannak(Michael Caine,Tom Berenger,Pete Postlethwaite).A legnagyobb név persze mindenkép Leonardo DiCaprio,
aki hatalmas színésszé nőtte ki magát,nem kérdés.
Sokan a Titanic és a Rómeó és Júlia filmjei miatt beskatulyázták.Mostanra azonban kinőtte az üresfejű szépfiú szerepét és nem véletlen,hogy Martin Scorsese szárnyai alá vette.
Zseniális színész lett.Az utóbbi időben csak jó filmjei vannak amikhez nagyban hozzájárul ő is (New York bandái,Kapj el, ha tudsz!,Aviátor,Véres gyémánt,A Tégla,Viharsziget).
Mindig hozza a tőle megszokott színvonalat.Igazából mindenki odateszi magát a filmben.Nincs igazán egy rossz alakítás sem.
Több személyes kedvencem is hibátlan teljesítményt nyújt.(Joseph Gordon-Levitt,Marion Cotillard).Joseph Gordon-Levitt(500 nap nyár,Brick,Hajsza,Titokzatos bőr) egy új oldalát mutatta meg.Ő a "badass" a filmben.Nagyon jól áll neki.
Kicsit eszembe juttatta Neo karakterét a Mátrix-ból(aki látta a filmet biztos tudja,melyik jelenet miatt,nem fogom lelőni).
Marion Cotillard olyan hitelesen hozza a  karakterét,hogy valósággal fél tőle az ember.Alap esetben ez elég furcsa lenne,csak rá kell nézni....Akiben viszont nagyon kellemesen csalódtam az Tom Hardy(Spíler,A kód,Torta).Mintha rászabták volna a szerepet,igazi profi.
Talán csak Ellen Page (Juno,Cukorfalat) volt a többiekhez képest halványabb,de ez nem von le sokat az összképből.



               A következő semmiképp sem elhanyagolható szempont a filmzene.Hans Zimmer egész egyszerűen zseniális.
Hihetetlen ahogy a zene együtt halad a filmmel és pumpálja beléd a feszültséget.
Az egész score Edith Piaf - Non Je Ne Regrette Rien című számára épül ami a filmben is fontos szerepet kap.
A számot elnyújtotta és belassította Zimmer,a kapott dallam az egész filmet végig kíséri.Nehéz megemészteni de ha sikerül,rabul ejt és nem ereszt.Nálam most is ez szól.



               Az utolsó dolog,külön hab a tortán,a látvány.Az akciójelenetek jól megrendezettek,tele új ötletekkel,hibátlan kivitelezésben.Végre!!!!!
Végre,egy film amiben nem öncélú a látvány,hanem a story előrehaladását szolgálja.
Nolan filmjeiben szokatlanul kevés a cgi effekt.Ez azért van mert csak a legvégső esetben használják a számítógépet,amit lehetséges azt leforgatnak.
Nolan szerint a színész is jobban átérzi a szerepét ha nem csak egy zöld háttér van mögötte.Van benne valami.
Mondhatjuk úgy is,hogy maximalista.


              Hogy negatívumot is említsek (nem könnyű)a kamerarángatás néhol kicsit zavaró de közel sem annyira,hogy emiatt bántsam.A magyar szinkron egész jól sikerült,bár voltak jelenetek ahol fogtam a fejem.
Mint minden film ez is eredeti nyelven jobb,de azért ez a szinkron a jobbak közé sorolható.A magyar címmel viszont kicsit mellélőttek.
Ugyan lehetett volna ettől rosszabb is,nem kell messzire mennünk időben,hogy találjunk olyan filmcímeket amik nem méltóak az adott filmhez(pl.Ha/Ver).
Az "Eredet" azért egy fokkal jobb,de nem az igazi.Ez semmiképp sem írható a film számlájára,ez van,megszoktuk.



 Értékelés:

Végig fenntartja az érdeklődést,és izgalmas.A vége külön pirospont,remek húzás volt.
Itt van egy film ami hósszú idő után végre méltó,hogy bekerüljön a top filmjeim közé.Ez volt a legelső ami eszembe jutott a moziból kifelé jövet.Egy darabig azt se tudtam álmodom-e vagy valóság,annyira berántott a hangulat.
A kisebb hibái ellenére ez bizony most 10/10 lett,simán.Az írás elég hosszúra sikerült,de egyszerűen nem lehet 5 sorban írni a filmről.
Nem hibátlan de hatalmas élmény,senki ne hagyja ki.


"Your mind is the scene of the crime."

1 komment · 1 trackback

Címkék: kritika 10/10 inception tylerd

A bejegyzés trackback címe:

https://filmexpo.blog.hu/api/trackback/id/tr242216032

Trackbackek, pingbackek:

Trackback: Eredet (Inception) 2010.11.03. 09:02:03

Alapsztori: Egy férfi, aki álmok útján próbál beférkőzni mások elméjébe, egy igen nehéz feladatot kap, hogy cserébe visszatérhessen a gyerekeihez. Húzónév: Christopher Nolan rendező / Leonardo DiCaprio, Ellen Page, Ken Watanabe, Cillian Murphy, Tom Ber...

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

süti beállítások módosítása